maandag 29 november 2010

Tips voor gebruik rolluiken in de winter

De temperatuur begint te dalen, het ruitenkrabben is weer begonnen, verwarmingen gaan hoger en de winterjassen worden weer aangetrokken; koning winter staat voor de deur.
Met de oplopende energiekosten wordt het zaak kritisch uw energieverbruik te volgen. Vermindering is mogelijk bij gebruik van rolluiken, zonwering-online reikt u een helpende hand(schoen).


Rolluiken vormen het ideale product voor uw ramen. Koel in de zomer en isolerend in de winter. Rolluiken houden de warmte vast binnen de woning wat leidt tot lagere energiekosten. Rolluiken zijn er in vele soorten en maten, zo is er het rolluik met ingebouwd vliegengaas en het rolluik met veiligheidslamellen, maar er zijn nog meer rolluiken.

Bevriezing rolluik
Bij het gebruik van de rolluiken (zeker elektrische), moet echter in de periode dat de temperatuur onder nul komt opgelet worden dat het rolluik niet vastvriest. Bij een handmatige bediening zult u dat zelf snel merken, bij een elektrische (of zeker een centraal aangestuurde) kan de motor defect raken. Als de lamellen aan elkaar vastgevroren zitten, lukt het de motor niet de lamellen op te trekken en raakt hij overbelast.


Dit kan vermeden worden door motoren te gebruiken die afslaan op het moment dat het te leveren vermogen te groot wordt (ook wel “met hindernisherkenning” genoemd). Mijn leverancier gebruikt hiervoor de Somfy Oximo RTS motor. Deze wordt standaard geplaatst in rolluiken met afstandsbediening.

vrijdag 19 november 2010

De perfecte aanvulling voor uw woning

Je stapt je werkplek binnen, er gaat een gevoel van rust door je lichaam, een motivatie om een topprestatie te leveren. Dag in, dag uit. Na een dag hard werken, komt u aan in uw woning, een plek die rust en gezelligheid moet uitstralen. Wees eerlijk, wie wil dat nou niet? Zonwering-online biedt u het ideale middel om rust, uitstraling en sfeer te creƫren met rolgordijnen.


Uit onderzoek is gebleken dat zonlicht invloed heeft op het humeur en het gedrag van de mens. Zonlicht is leven. Alles wat groeit, planten en bomen zijn afhankelijk van de zon. Zo ook de mens. Het ritme van de zon is het ideale ritme om te volgen als mens zijnde. Overdag je lichaam blootstellen aan zonlicht en s’nachts slapen.
Natuurlijk kunt u ook kunstmatige licht toepassen binnen uw woning of werkplek, maar het effect daarvan zult u zien op de energiekosten. Met rolgordijnen kunt u zelf bepalen hoeveel lichtinval u wilt hebben en u draagt uw steentje mee aan het besparen op de energievoorraad van de aarde.

Rolgordijnen zijn goedkoop, eenvoudig en verkrijgbaar in diverse kleuren en dessins. Rolgordijnen zijn er in klassieke en moderne vormen. Er zijn verduisterende rolgordijnen die geschikt zijn voor de lichtregeling, het prestige rolgordijn waarmee u heel precies de lichthoeveelheid kunt reguleren en de (semi) transparante rolgordijn. Om de rolgordijnen sierlijker te maken kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een schulprand.

Rolgordijnen beschermen uw meubilair tegen kleurverandering en het geeft privacy tegen ongewenste kijkers.

Schoonhouden van rolgordijnen is heel simpel. Met een plumeau verwijdert u eenvoudig vuil en stof.

Ook montage is simpel, het zal u niet teveel tijd gaan kosten en u heeft er geen speciale gereedschappen voor nodig.

maandag 15 november 2010

Bespaar op energiekosten met zonwering

Zonwering kan tot 30% procent van de energiekosten besparen, dit blijkt uit een onderzoek van het TNO. Ook nog eens een besparing op de energie voorraad van deze wereld. Zeer voordelig voor een beter milieu.



Zonwering is nog vrij onbekend. Als u aan de gemiddelde Belg vragen stelt over buitenzonwering, dan zullen de meesten er geen kennis over hebben. Er zijn een aantal factoren waar rekening mee moet worden gehouden om het optimale energiebesparing te halen. Zo moet er in de beginnende fases van een gebouw ontwerpen al rekening gehouden worden met het installeren van zonwering.
Hier een opsomming met de procentuele energiebesparingen in de zomer:
- Bij kantoren 29%
- Woningen tot 12%

Het Nederlandse TNO heeft de opdracht gekregen van de branchevereniging Romazo om de energie-effecten voor automatisch geregelde buitenzonwering in gebouwen voor koelen en verwarmen te analyseren.

Besparen op de energiekosten
De resultaten tonen aan dat een effectief gebruik van buitenzonwering, een enorm positief effect heeft op de energiebesparing. Het effect is het grootst bij automatisch geregelde buitenzonwering die in de zomer wordt gebruikt.
In de zomer hoeft die dan minder te worden gekoeld en als de zonwering is uitgeschakeld, dan zorgt de zon voor de opwarming.



Comfort
Zonwering biedt ook comfort op de werkplek. Comfort op de werkplek verhoogt de arbeidsproductiviteit. Zonwering is tegenwoordig helaas vaak een sluitpost op de begroting. Ook is het zo dat wanneer het kwaad al is geschied, dat dan pas zonwering in beeld komt als oplossing voor licht- en warmteoverlast.

Toepassen
Op basis van dit onderzoek is duidelijk dat zonwering bijdraagt aan energiebesparing. Aan de hand van deze resultaten worden activiteiten gestart om de resultaten te bewerkstelligen voor alle partijen.

donderdag 4 november 2010

Zonweringsdoek


Zonweringsdoek
Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over zonweringsdoek, een poging tot verduidelijking:

Zonweringsdoek is een technisch weefsel waaraan strenge eisen worden gesteld mbt sterkte, duurzaamheid, kleurechtheid etc.

Weefsel:
In het verre verleden werd vooral katoen gebruikt, tegenwoordig gebruikt men meestal een acryl-vezel. Deze vezel is in de massa (bij het maken van de vezel) gekleurd en daardoor goed bestand tegen fel zonlicht. Dat geldt voor de kleur, maar ook voor de sterkte op lange termijn.
Een nieuwe ontwikkeling is de inzet van polyester garens. Door speciale coatings en het toepassen van nano-technologie kan ook dit weefsel aan de hoge eisen voldoen.

Onvolmaaktheden:
Door het aan elkaar naaien van de banen of de zijzoom, kunnen er bij het oprollen wafelvormingen of golvingen optreden.
Bij de confectie kunnen er knik- en vouwstrepen ontstaan.
Dit alles is niet te voorkomen en doet in geen geval afbreuk aan de kwaliteit.

Waterdichtheid:
Het standaard doek is wel waterbestendig, maar niet 100% waterdicht. Geadviseerd wordt het doek altijd onder een hoek van 14 graden te plaatsen. Hierdoor zal het doek nauwelijks lekken. Wat ook belangrijk is dat hierdoor geen "zakken" (met regenwater) in het doek kunnen ontstaan. Deze zijn levensgevaarlijk omdat hierdoor het zonnescherm met grote krachten belast wordt. Hiervoor is het niet gemaakt.
Er is ook echt waterdichtdoek verkrijgbaar. Dit is wel duurder en de hoeveelheid kleuren en dessins is beperkt.

Voor meer informatie zie: http://www.zonwering-online.be/informatie-zonwering/acryldoek.html

Ook de Belgische branchevereniging voor de zonwering, Verozo, heeft hierover een brochure gemaakt: http://www.zonwering-online.be/data/upload/files/verzozo_zonweringsdoek.pdf