maandag 12 juli 2010

Bezint eer ge begint... liever minder airco!


Dat geldt in het bijzonder voor het aanschaffen airconditioning, al dan niet mobiel. Airconditioning geldt als één van de grootste energieverspillers van deze tijd. Niemand staat daar echt bij stil, althans, niet in het dagelijks leven. Binnen de projectbouw is het al lang bekend dat airco de meeste stroom vreet van alle apparatuur. Geen wonder dat er een "Energie Prestatie Norm" op Europeesch niveau vastgelegd is. De EPN is een rekenmodel waaraan architecten en bouwheren zich moeten houden. Kort gezegd komt het hierop neer: Bij nieuw te ontwikkelen (bedrijfs)panden, dient er EERST gezorgd te worden voor goed warmtewerend glas, voor goede zonwering en airco is daaraan ondergeschikt. De eerste koeling vindt dus langs natuurlijke weg plaats, wat over blijft aan klimaatwensen kan dan worden ingevuld met airco. Die modellen luisteren heel nauwkeurig.. Airco is dus een hulpmiddel geworden en geen hoofdbron van koeling!

Het is het veranderende tijdsbeeld waardoor wij massaal naar airco grijpen thuis. Waarom? Simpel: op het werk zitten we in een gecontroleerd klimaat, dan stappen we in onze auto, waarbij de kleinste modellen tegenwoordig al met airco zijn uitgerust. We rijden naar huis en daar krijgen we een klap in ons gezicht van de hitte, die als een deken over ons heen valt. Als je het grootste deel van de dag getracteerd wordt op koelte, dan wil je dat thuis ook, logisch.

Toch iets om bij stil te staan: als ALLE aanwezige (dus ook die nog in de winkel staan) mobiele airco's tegelijk aan zouden worden gezet, dan zou overal letterlijk het licht uitgaan. Het is de nachtmerrie van de energiemaatschappijen. Een dubbele moraal eigenlijk ook he.. Allemaal aan de spaarlamp, overal zuinig met energie omspringen en dan een jaar "sparen" er doorheen jagen door volop je airco aan te zetten.

Hoe kun je deze milieubelastende en voor de eindgebruiker nogal dure manier van koelen dan uitschakelen? U voelt het al, met goede zonwering en/of rolluiken! Wanneer u screens of rolluiken voor uw ramen thuis hebt zitten en deze al 's morgens vroeg neer laat, dan scheelt dat zo'n 5 tot 10 graden celsius aan binnentemperatuur als u 's avonds thuiskomt! Zonder dat u de airco op volle toeren moet laten draaien, vertoeft u in een aangenaam klimaat. Geloof me, dat werkt!

Zonwering is een éénmalige aanschaf. Als u de aanschaf- en gebruikskosten van airco vergelijkt met de éénmalige investering in goede zonwering, dan weet u dat u met zonwering beter af bent. En het milieu met u.

Daarom: bezint eer ge begint!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten