donderdag 8 juli 2010

Waarom knikarmschermen?




Knikarmschermen

Een knikarmscherm wordt in 99% van de gevallen gebruikt als terraszonwering. Om onder te zitten, zullen we maar zeggen. Met een knikarmscherm wordt het terras omgetoverd in een koele verblijfplaats, waar men ongehinderd door de zon kan genieten van een hapje, drankje, goed boek, goed gesprek etc. Er zijn verschillende soorten knikarmschermen in de handel.
De meest geleverde knikarmschermen op dit moment zijn de zogenaamd "cassetteschermen". Een cassettescherm wil zeggen dat de rol met doek en de knikarmen veilig opgeborgen zitten in de aluminium behuizing, wanneer het scherm dicht is. Handig, want zo krijgt het weer geen invloed op het doek en de onderdelen. Zeker in ons kikkerlandje, waar het weer ook in de zomer nog wel eens onaardig wil doen, is het fijn om met name het doek te beschermen.

Knikarmschermen worden in ons jargon onderverdeeld in twee groepen: de 2-buis en de 3-buis systemen.

2-buis knikarmschermen

De benaming komt voort uit het aantal holle profielen waaruit het scherm is opgebouwd. De eerste buis is de doekrol, de tweede buis de holle voorlijst. Kenmerk van deze 2-buisschermen is dat de montagepunten zich uiterst links en rechts van het scherm bevinden. Dit maakt dat het scherm dus alleen links en rechts gedragen wordt, met een limitatie in de breedte tot gevolg. Gemiddeld genomen gaan 2-buis schermen tot een breedte van 550 cm. Voorbeelden van 2-buis schermen zijn onder andere de Köln, Berlin en Bonn. (link webshop)

3-buis knikarmschermen

Het 3-buis principe heeft uiteraard ook een holle bovenbuis en een holle voorlijst, met toevoeging van een vierkante, zogenaamde "draagbuis". Dat is dan de derde buis. Deze draagbuis is de drager van alle onderdelen die aan het scherm zitten en wordt in speciale muurconsoles gehangen. Dit geeft de monteur de vrijheid om muurconsoles/steunen te plaatsen op de meest ideale plaatsen op de muur. Ook kan hij meerdere consoles toepassen, als de breedte van het scherm meer ondersteuning verlangt of de muur in een wat slechtere conditie verkeert. Een goed voorbeeld hiervan is de Mainz. (link webshop)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten