woensdag 14 juli 2010

zonwering en openslaande deuren of ramen

De keuze van zonwering voor naar buiten toe openslaande deuren of ramen bij een terras of kantoor situatie kan heel lastig zijn. Indien de deuren altijd geopend moeten kunnen worden, kan een uitvalscherm alleen geplaatst worden in de volgende gevallen:

• Er is voldoende ruimte (net zo veel als de deur breed is) boven de deur of raam voor montage van het scherm en voor de uitval ( de afstand van scharnierpunt arm tot doek) kan b.v. 150 cm gekozen worden

• Er zogenaamde glijarmen worden gebruikt met een werkhoogte/uitval van 85/140 of 100/170. Deze armen draaien niet om hun onderste punt maar schuiven ook naar boven. De totale afstand tussen de uitstaande horizontale arm en zonnescherm (= werkhoogte) bedraagt in dit geval 85 of 100 cm en de uitval (= de totale armlengte) 140 of 170 cm.

Daarnaast dient men zich te bedenken of men veel onder het scherm door zal lopen en een bepaalde doorloophoogte daarom gewenst is.


Zelfs knikarmschermen vormen niet altijd de oplossing. Ook hiervoor is een bepaalde hoogte boven de deur nodig omdat knikarmschermen of zonnetenten principieel niet geheel horizontaal naar voren mogen.

• Volgens de normen dient het doek 12 graden schuin af te lopen om te voorkomen dat er zich water in het doek ophoopt dat het systeem belast en tot schade of gevaarlijke situaties kan leiden.
• Een knikarmscherm wordt vaak boven een terras geplaatst en het is prettig om er onderdoor te kunnen lopen.
• Een knikarmscherm moet degelijk bevestigd kunnen worden op de muur en bevestiging in de bovenste 5 stenen wordt sterk afgeraden. Een uitvalscherm belast de muur veel minder.

12 Graden schuin betekent per cm uitval ongeveer 0,21 cm daling van het scherm (voor de rekenaar onder ons: sinus 12 graden x uitval). Bij 250 cm uitval is dat dan 52 cm, bij 300 cm uitval 63 cm.








Hierboven zie je een situatie waarbij de deur niet geopend mag zijn bij het "uitgaan" van het scherm en waar de deur bijna "in" het doek terecht komt.

Om het boren in de bovenste stenen te vermijden zijn zogenaamde verlengde steunen verkrijgbaar. Hiermee is het mogelijk de bevestigingsbouten veel lager te bevestigen.

Als er echt geen mogelijkheden zijn, dan blijft zonwering met screens als oplossing over. Eventueel kunnen deze worden gemonteerd op de deur, of met ZIP screens gelijk dienst doen als vliegenhor voor de openslaande deur. Bij de zogenaamde ZIP screens (link naar info op webshop zonwering-online.be) is ook de ruimte tussen de zijgeleider en het doek volledig afgedicht.
Een extra voordeel van screens is dat ze windvaster zijn dan zonneschermen en gemakkelijker "uit" gelaten kunnen worden. Natuurlijk kunnen ze ook gekoppeld worden aan domotica , zoals een zon- en windautomaat.
Het nadeel is dat het niet zo sfeervol is, je er niet onder kunt zitten en het uitzicht naar buiten toe enigszins belemmerd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten