woensdag 14 juli 2010

zonwering en openslaande deuren of ramen

De keuze van zonwering voor naar buiten toe openslaande deuren of ramen bij een terras of kantoor situatie kan heel lastig zijn. Indien de deuren altijd geopend moeten kunnen worden, kan een uitvalscherm alleen geplaatst worden in de volgende gevallen:

• Er is voldoende ruimte (net zo veel als de deur breed is) boven de deur of raam voor montage van het scherm en voor de uitval ( de afstand van scharnierpunt arm tot doek) kan b.v. 150 cm gekozen worden

• Er zogenaamde glijarmen worden gebruikt met een werkhoogte/uitval van 85/140 of 100/170. Deze armen draaien niet om hun onderste punt maar schuiven ook naar boven. De totale afstand tussen de uitstaande horizontale arm en zonnescherm (= werkhoogte) bedraagt in dit geval 85 of 100 cm en de uitval (= de totale armlengte) 140 of 170 cm.

Daarnaast dient men zich te bedenken of men veel onder het scherm door zal lopen en een bepaalde doorloophoogte daarom gewenst is.


Zelfs knikarmschermen vormen niet altijd de oplossing. Ook hiervoor is een bepaalde hoogte boven de deur nodig omdat knikarmschermen of zonnetenten principieel niet geheel horizontaal naar voren mogen.

• Volgens de normen dient het doek 12 graden schuin af te lopen om te voorkomen dat er zich water in het doek ophoopt dat het systeem belast en tot schade of gevaarlijke situaties kan leiden.
• Een knikarmscherm wordt vaak boven een terras geplaatst en het is prettig om er onderdoor te kunnen lopen.
• Een knikarmscherm moet degelijk bevestigd kunnen worden op de muur en bevestiging in de bovenste 5 stenen wordt sterk afgeraden. Een uitvalscherm belast de muur veel minder.

12 Graden schuin betekent per cm uitval ongeveer 0,21 cm daling van het scherm (voor de rekenaar onder ons: sinus 12 graden x uitval). Bij 250 cm uitval is dat dan 52 cm, bij 300 cm uitval 63 cm.








Hierboven zie je een situatie waarbij de deur niet geopend mag zijn bij het "uitgaan" van het scherm en waar de deur bijna "in" het doek terecht komt.

Om het boren in de bovenste stenen te vermijden zijn zogenaamde verlengde steunen verkrijgbaar. Hiermee is het mogelijk de bevestigingsbouten veel lager te bevestigen.

Als er echt geen mogelijkheden zijn, dan blijft zonwering met screens als oplossing over. Eventueel kunnen deze worden gemonteerd op de deur, of met ZIP screens gelijk dienst doen als vliegenhor voor de openslaande deur. Bij de zogenaamde ZIP screens (link naar info op webshop zonwering-online.be) is ook de ruimte tussen de zijgeleider en het doek volledig afgedicht.
Een extra voordeel van screens is dat ze windvaster zijn dan zonneschermen en gemakkelijker "uit" gelaten kunnen worden. Natuurlijk kunnen ze ook gekoppeld worden aan domotica , zoals een zon- en windautomaat.
Het nadeel is dat het niet zo sfeervol is, je er niet onder kunt zitten en het uitzicht naar buiten toe enigszins belemmerd wordt.

Beter een goede buur dan een verre vriend!

U kent het wel... een stralende zomerdag, u zit heerlijk onder uw knikarmscherm aan een cappuccino en bedenkt zich ineens dat u vergeten bent een paar pistoletten te halen bij de bakker. Snel even naar de bakker dus, de boel de boel laten. U vertrekt met haast en laat alles achter zoals het was, ook uw zonnescherm laat u voor dat eventjes openstaan. Dat kan desastreuse gevolgen hebben! Hoe zonnig het ook is, het weer kan omslaan. Er kan plotseling een onweersbui optreden, vaak gepaard met heftige regenval en windvlagen. Regen en wind zijn de natuurlijke vijanden van knikarmschermen. Natuurlijk kan een knikarmscherm wel een normale hoeveelheid water en wind aan, maar bij extreme, kortstondige weersituaties, kan een knikarmscherm beschadigd raken, of de gevel kan beschadigd raken. Een terrasscherm oefent immers een gigantische hefboomwerking op de muur uit!

Hoe kunt u een dergelijk euvel voorkomen?

-Met een zon- en windmeter
Die werken in bijna alle gevallen goed, maar geven geen 100% betrouwbare oplossing. U verschaft zich er meer zekerheid door, maar dient te allen tijde gezien te worden als hulpmiddel!
-Uw zonwering altijd indraaien voor u gaat. De beste oplossing, zo weet u zeker dat het scherm niet aan weer en wind blootgesteld is. Nadeel: het kost extra tijd en het wordt warmer in huis.
-Er is ook nog een charmante derde oplossing: de goede buur!

Stelt u zich eens voor, u woont met 4 buren naast elkaar en hebt allemaal een elektrisch, op afstand bediend zonnescherm.
Alle vier de gezinnen bedienen hun scherm met een Telis 4 zender van Somfy. Met een telis 4 zender hebt u 4 kanalen tot uw beschikking en een groepssturing. Als u onderling afspreekt dat u elkaars handzenders afstemt op elkaars schermen, dan zou bij elke buur kanaal 1 uw scherm kunnen zijn, kanaal 2 dat van de buur ernaast, kanaal 3 weer van de buur daarnaast etc.

Wanneer het weer plotseling omslaat is één blik naar buiten voldoende om te zien of er in het blok nog schermen uitstaan en vanuit uw huis dirigeert u door het juiste kanaal te kiezen, het openstaande scherm bij de buren zo naar binnen!

Daarom: beter een goede buur dan een verre vriend! De zenders hebben een bereik van circa 30 meter, dus tot een blok van 5 buren kan dit systeem ingezet worden.

dinsdag 13 juli 2010

Zonwering en online verkoop


De online verkopen in België zijn in 2009 met 17% gestegen ten opzichte van 2008 (bron Becommerce). De aanbieders geloven in dit nieuwe kanaal en ook het consumentenvertrouwen in online aankopen stijgt. Dat komt natuurlijk ook door de nieuwe en veilige betalingsmogelijkheden en organisaties als Becommerce die voor richtlijnen en controle zorgen.
De zonwering blijft natuurlijk niet achter bij deze landelijke trend. Al zijn er best een aantal zaken die het extra lastig maken.
Het begint al met het samenstellen van een product. Standaard maten met vaste kleuren doek zijn te koop in bouwmarkten, maar kwaliteitsproducten op maat en met elk willekeurig acryldoek moeten in een zogenaamde productconfigurator samengesteld worden. Vaak wordt daar teruggevallen op het vakjargon dat door de gemiddelde consument slecht wordt begrepen. Het is de kunst dit eenvoudig en begrijpelijk te houden, bij www.zonwering-online.be is dit goed gelukt.
En dan is er de logistiek. Een zonnetent van 5 meter kan niet met de pakketdienst geleverd worden en is zwaar en onhandelbaar en rolluiken zijn gevoelig voor schade. Er moeten daarom extra maatregelen genomen worden om transportschade te vermijden. En natuurlijk moet men altijd zelf aanwezig zijn wanneer de zonwering wordt aangeleverd. “Even” een schermpje bij de buren afgeven, is geen optie.
Daarnaast heerst er bij de kopers een behoorlijke onzekerheid over de aankoop zelf (wat zijn nu precies de specificaties) en hoe kan ik zelf plaatsen.
Deze problemen kunnen ondervangen worden door op een website de juiste specificaties en tekeningen te verzorgen en te voorzien in heel duidelijke meet en montage handleidingen. Ook zijn er wel aanbieders die extra service geven en specifiek bevestigingsmateriaal (altijd inox!) kunnen leveren. Onder die extra service kan dan worden begrepen het meten bij lastige situaties of het plaatsen van de zonwering.
Er ontstaat een soort keuze model, waar afhankelijk van de hoeveelheid service die men wenst een prijskaartje aan hangt. Bepalend voor de klanttevredenheid is de kwaliteit die wordt geleverd en uiteindelijk de kwaliteit die aan de gevel hangt. Het stuk advies en eenvoud van plaatsing geven dus de doorslag.

Nuttige kooptips voor buitenkeukens

maandag 12 juli 2010

Bezint eer ge begint... liever minder airco!


Dat geldt in het bijzonder voor het aanschaffen airconditioning, al dan niet mobiel. Airconditioning geldt als één van de grootste energieverspillers van deze tijd. Niemand staat daar echt bij stil, althans, niet in het dagelijks leven. Binnen de projectbouw is het al lang bekend dat airco de meeste stroom vreet van alle apparatuur. Geen wonder dat er een "Energie Prestatie Norm" op Europeesch niveau vastgelegd is. De EPN is een rekenmodel waaraan architecten en bouwheren zich moeten houden. Kort gezegd komt het hierop neer: Bij nieuw te ontwikkelen (bedrijfs)panden, dient er EERST gezorgd te worden voor goed warmtewerend glas, voor goede zonwering en airco is daaraan ondergeschikt. De eerste koeling vindt dus langs natuurlijke weg plaats, wat over blijft aan klimaatwensen kan dan worden ingevuld met airco. Die modellen luisteren heel nauwkeurig.. Airco is dus een hulpmiddel geworden en geen hoofdbron van koeling!

Het is het veranderende tijdsbeeld waardoor wij massaal naar airco grijpen thuis. Waarom? Simpel: op het werk zitten we in een gecontroleerd klimaat, dan stappen we in onze auto, waarbij de kleinste modellen tegenwoordig al met airco zijn uitgerust. We rijden naar huis en daar krijgen we een klap in ons gezicht van de hitte, die als een deken over ons heen valt. Als je het grootste deel van de dag getracteerd wordt op koelte, dan wil je dat thuis ook, logisch.

Toch iets om bij stil te staan: als ALLE aanwezige (dus ook die nog in de winkel staan) mobiele airco's tegelijk aan zouden worden gezet, dan zou overal letterlijk het licht uitgaan. Het is de nachtmerrie van de energiemaatschappijen. Een dubbele moraal eigenlijk ook he.. Allemaal aan de spaarlamp, overal zuinig met energie omspringen en dan een jaar "sparen" er doorheen jagen door volop je airco aan te zetten.

Hoe kun je deze milieubelastende en voor de eindgebruiker nogal dure manier van koelen dan uitschakelen? U voelt het al, met goede zonwering en/of rolluiken! Wanneer u screens of rolluiken voor uw ramen thuis hebt zitten en deze al 's morgens vroeg neer laat, dan scheelt dat zo'n 5 tot 10 graden celsius aan binnentemperatuur als u 's avonds thuiskomt! Zonder dat u de airco op volle toeren moet laten draaien, vertoeft u in een aangenaam klimaat. Geloof me, dat werkt!

Zonwering is een éénmalige aanschaf. Als u de aanschaf- en gebruikskosten van airco vergelijkt met de éénmalige investering in goede zonwering, dan weet u dat u met zonwering beter af bent. En het milieu met u.

Daarom: bezint eer ge begint!

vrijdag 9 juli 2010

De kunst van het buitenleven


Buitenleven is inmiddels een begrip, maar bestaat eigenlijk nog niet zo lang. Tenminste, niet in de vorm waarin het vandaag mogelijk is. Natuurlijk, hartje zomer zaten we altijd al lekker buiten te eten, al dan niet beschut tegen de zon. Vaak was een parasol de enige schaduw verschaffer. De laatste jaren zijn mensen echter gaan inzien dat het fantastisch is om het terras als verlengstuk van de woonkamer te zien. Dat fenomeen heeft er onder andere voor gezorgd dat het knikarmscherm enorm populair werd en nog steeds is. Zo'n scherm biedt namelijk schaduw aan alle aanwezigen! Heerlijk barbecuen, of buiten koken, het eten serveren en opeten in de schaduw. Het leven kan zo mooi en simpel zijn!

Met de ontdekking van het knikarmscherm als instrument om buiten meer te genieten, is er langzaam een wens bijgekomen: we willen langer buiten zitten. Zowel in uren uitgedrukt, als in maanden. Dus lekker natafelen onder het scherm 's avonds en dat dan het liefst tot ver in september of misschien wel oktober. De branche speelt daar op in door terrasverwarming en terrasverlichting in allerlei varianten aan te bieden. Zo wordt buitenleven dus een volwassen levenskunst! Knikarmschermen bieden echter vooral beschutting tegen de zon en in mindere mate tegen slecht weer. Bij wind zullen ze ingedraaid moeten worden en te heftige regenval kan niet gestopt worden door het doek.

Voor mensen die ook die weersinvloeden de baas willen worden, is een verandadak ideaal! Het voordeel van een verandadak is dat regen (en zelfs sneeuw) de buitenpret niet drukt! Wel zal men ook onder een verandadak in de herfst iets aan verwarming moeten doen, maar is dat eenmaal in orde, dan hebt u een permanente buitenkamer. Het nadeel is wel dat u ook in de periode dat u het verandadak niet gebruikt, een permanente constructie hebt staan. Dat probleem hebt u niet met knikarmschermen. Bovendien zijn er tegenwoordig kwalitatief hoogwaardige knikarmschermen tegen schappelijke prijzen!

In een volgend artikel gaan we dieper in op het fenomeen buiten koken. Dat doen we uit passie, want ook wij vinden buiten koken en eten, liefst met vrienden, de ultieme vorm van gastronomische verwennerij!

donderdag 8 juli 2010

Het comfort en de veiligheid van rolluiken


Een rolluik is een oprolbaar aluminium pantser, welke oprolt in een bak en op en neer loopt in geleiders. Oorspronkelijk niet bedoeld als zonwering, maar door de isolerende werking en de perfecte, lichtdichte sluiting van het pantser is dit misschien wel de beste zonwering als men licht en warmte uit huis wil houden. Rolluiken bieden veel ander comfort, ze werken inbraakvertragend, geluidsisolerend, koude en warmte werend en uitermate privacy verhogend. Met een rolluik spaart u op uw stookkosten ‘s winters en reduceert u de kosten van bijvoorbeeld airconditioning in de zomer. Er is geen product wat zoveel privacy verschaft als een rolluik.
Dankzij de verschillende typen omkasting en de talrijke kleuren waaruit u kunt kiezen, is een rolluik tegenwoordig perfect in harmonie te brengen met de gevel! Kijk maar eens hoeveel mogelijkheden er zijn op: (link naar webshop)

Wanneer kies je voor uitvalschermen?


Een uitvalscherm is een klassieke vorm van zonwering, die specifiek voor ramen bedoeld is. Het doek staat, wanneer het scherm open is, schuin van de gevel af en geeft daardoor een heel karaktervol beeld aan de facade van het huis. Doordat de uitvalarmen, ook wel "vaste armen" genoemd, vrijwel haaks op de gevel staan, gaat er een deel van het looppad voor het raam langs verloren. Deze zonwering is dus vooral geschikt op plaatsen waar men niet voor de gevel langs hoeft te lopen. Voorbeelden van uitvalschermen zijn de Casa 80 en de Casa 90 (link naar webshop)

De werking en het nut van vertikale screens


Ooit voortgekomen uit de projectzonweringssector, zijn screens nu niet meer weg te denken in het particuliere bereik. Een screen weert de zon net even anders dan een knikarmscherm of een uitvalscherm. Het grootste verschil is dat een screen vlak voor het raam hangt en dus WEL een doorloop voor het raam langs mogelijk maakt. Daarnaast is het doek in een screen beduidend anders van samenstelling en werking dan een doek in een knikarm- of uitvalscherm. Bij deze laatste twee wordt in de regel een ondoorzichtig, dicht geweven acryldoek verwerkt, bij een screen echter wordt een doek toegepast welke uit gecoate glasvezeldraden wordt geweven. Deze glasvezeldraden zijn omhuld met een laagje kunststof, polyvinyl genaamd. De weefstructuur is "open", er zit ruimte tussen de draden. Het screendoek filtert de ENERGIE uit het zonlicht, waardoor er binnen minder warmte toetreedt. Ook hinderlijke reflecties worden ondervangen binnen (evenals bij uitvalschermen trouwens), echter met dien verschille dat door de open weving er een deel van het zicht naar buiten behouden blijft. Let wel, dit zicht naar buiten gaat altijd naar de kant waar het licht vandaan komt. Een screen werkt overdag weliswaar privacy verhogend, 's avonds echter, wanneer er binnen licht brandt, werkt het net omgekeerd. Voorbijgangers kunnen dan naar binnen kijken, terwijl de bewoners van het huis niet meer naar buiten kunnen kijken! Goede voorbeelden van screens zijn de Polar, de Rundo (screen met ronde kap) en de Reve, het windvaste ritsscreen (link webshop)

Waarom knikarmschermen?




Knikarmschermen

Een knikarmscherm wordt in 99% van de gevallen gebruikt als terraszonwering. Om onder te zitten, zullen we maar zeggen. Met een knikarmscherm wordt het terras omgetoverd in een koele verblijfplaats, waar men ongehinderd door de zon kan genieten van een hapje, drankje, goed boek, goed gesprek etc. Er zijn verschillende soorten knikarmschermen in de handel.
De meest geleverde knikarmschermen op dit moment zijn de zogenaamd "cassetteschermen". Een cassettescherm wil zeggen dat de rol met doek en de knikarmen veilig opgeborgen zitten in de aluminium behuizing, wanneer het scherm dicht is. Handig, want zo krijgt het weer geen invloed op het doek en de onderdelen. Zeker in ons kikkerlandje, waar het weer ook in de zomer nog wel eens onaardig wil doen, is het fijn om met name het doek te beschermen.

Knikarmschermen worden in ons jargon onderverdeeld in twee groepen: de 2-buis en de 3-buis systemen.

2-buis knikarmschermen

De benaming komt voort uit het aantal holle profielen waaruit het scherm is opgebouwd. De eerste buis is de doekrol, de tweede buis de holle voorlijst. Kenmerk van deze 2-buisschermen is dat de montagepunten zich uiterst links en rechts van het scherm bevinden. Dit maakt dat het scherm dus alleen links en rechts gedragen wordt, met een limitatie in de breedte tot gevolg. Gemiddeld genomen gaan 2-buis schermen tot een breedte van 550 cm. Voorbeelden van 2-buis schermen zijn onder andere de Köln, Berlin en Bonn. (link webshop)

3-buis knikarmschermen

Het 3-buis principe heeft uiteraard ook een holle bovenbuis en een holle voorlijst, met toevoeging van een vierkante, zogenaamde "draagbuis". Dat is dan de derde buis. Deze draagbuis is de drager van alle onderdelen die aan het scherm zitten en wordt in speciale muurconsoles gehangen. Dit geeft de monteur de vrijheid om muurconsoles/steunen te plaatsen op de meest ideale plaatsen op de muur. Ook kan hij meerdere consoles toepassen, als de breedte van het scherm meer ondersteuning verlangt of de muur in een wat slechtere conditie verkeert. Een goed voorbeeld hiervan is de Mainz. (link webshop)

Waarom buitenzonwering?

-Buitenzonwering weert de zon VOORDAT deze het glas passeert en zorgt daardoor voor WARMTEREDUCTIE
-Buitenzonwering filtert schadelijke UV straling uit het zonlicht, bevorderlijk voor de gezondheid dus en het interieur verschiet niet van kleur door de inwerking van UV licht



Welke soorten buitenzonwering zijn er?

-Knikarmschermen (link)
-Uitvalschermen (link)
-Screens (link)
-Rolluiken (link)