maandag 15 november 2010

Bespaar op energiekosten met zonwering

Zonwering kan tot 30% procent van de energiekosten besparen, dit blijkt uit een onderzoek van het TNO. Ook nog eens een besparing op de energie voorraad van deze wereld. Zeer voordelig voor een beter milieu.



Zonwering is nog vrij onbekend. Als u aan de gemiddelde Belg vragen stelt over buitenzonwering, dan zullen de meesten er geen kennis over hebben. Er zijn een aantal factoren waar rekening mee moet worden gehouden om het optimale energiebesparing te halen. Zo moet er in de beginnende fases van een gebouw ontwerpen al rekening gehouden worden met het installeren van zonwering.
Hier een opsomming met de procentuele energiebesparingen in de zomer:
- Bij kantoren 29%
- Woningen tot 12%

Het Nederlandse TNO heeft de opdracht gekregen van de branchevereniging Romazo om de energie-effecten voor automatisch geregelde buitenzonwering in gebouwen voor koelen en verwarmen te analyseren.

Besparen op de energiekosten
De resultaten tonen aan dat een effectief gebruik van buitenzonwering, een enorm positief effect heeft op de energiebesparing. Het effect is het grootst bij automatisch geregelde buitenzonwering die in de zomer wordt gebruikt.
In de zomer hoeft die dan minder te worden gekoeld en als de zonwering is uitgeschakeld, dan zorgt de zon voor de opwarming.



Comfort
Zonwering biedt ook comfort op de werkplek. Comfort op de werkplek verhoogt de arbeidsproductiviteit. Zonwering is tegenwoordig helaas vaak een sluitpost op de begroting. Ook is het zo dat wanneer het kwaad al is geschied, dat dan pas zonwering in beeld komt als oplossing voor licht- en warmteoverlast.

Toepassen
Op basis van dit onderzoek is duidelijk dat zonwering bijdraagt aan energiebesparing. Aan de hand van deze resultaten worden activiteiten gestart om de resultaten te bewerkstelligen voor alle partijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten