donderdag 4 november 2010

Zonweringsdoek


Zonweringsdoek
Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over zonweringsdoek, een poging tot verduidelijking:

Zonweringsdoek is een technisch weefsel waaraan strenge eisen worden gesteld mbt sterkte, duurzaamheid, kleurechtheid etc.

Weefsel:
In het verre verleden werd vooral katoen gebruikt, tegenwoordig gebruikt men meestal een acryl-vezel. Deze vezel is in de massa (bij het maken van de vezel) gekleurd en daardoor goed bestand tegen fel zonlicht. Dat geldt voor de kleur, maar ook voor de sterkte op lange termijn.
Een nieuwe ontwikkeling is de inzet van polyester garens. Door speciale coatings en het toepassen van nano-technologie kan ook dit weefsel aan de hoge eisen voldoen.

Onvolmaaktheden:
Door het aan elkaar naaien van de banen of de zijzoom, kunnen er bij het oprollen wafelvormingen of golvingen optreden.
Bij de confectie kunnen er knik- en vouwstrepen ontstaan.
Dit alles is niet te voorkomen en doet in geen geval afbreuk aan de kwaliteit.

Waterdichtheid:
Het standaard doek is wel waterbestendig, maar niet 100% waterdicht. Geadviseerd wordt het doek altijd onder een hoek van 14 graden te plaatsen. Hierdoor zal het doek nauwelijks lekken. Wat ook belangrijk is dat hierdoor geen "zakken" (met regenwater) in het doek kunnen ontstaan. Deze zijn levensgevaarlijk omdat hierdoor het zonnescherm met grote krachten belast wordt. Hiervoor is het niet gemaakt.
Er is ook echt waterdichtdoek verkrijgbaar. Dit is wel duurder en de hoeveelheid kleuren en dessins is beperkt.

Voor meer informatie zie: http://www.zonwering-online.be/informatie-zonwering/acryldoek.html

Ook de Belgische branchevereniging voor de zonwering, Verozo, heeft hierover een brochure gemaakt: http://www.zonwering-online.be/data/upload/files/verzozo_zonweringsdoek.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten