maandag 29 november 2010

Tips voor gebruik rolluiken in de winter

De temperatuur begint te dalen, het ruitenkrabben is weer begonnen, verwarmingen gaan hoger en de winterjassen worden weer aangetrokken; koning winter staat voor de deur.
Met de oplopende energiekosten wordt het zaak kritisch uw energieverbruik te volgen. Vermindering is mogelijk bij gebruik van rolluiken, zonwering-online reikt u een helpende hand(schoen).


Rolluiken vormen het ideale product voor uw ramen. Koel in de zomer en isolerend in de winter. Rolluiken houden de warmte vast binnen de woning wat leidt tot lagere energiekosten. Rolluiken zijn er in vele soorten en maten, zo is er het rolluik met ingebouwd vliegengaas en het rolluik met veiligheidslamellen, maar er zijn nog meer rolluiken.

Bevriezing rolluik
Bij het gebruik van de rolluiken (zeker elektrische), moet echter in de periode dat de temperatuur onder nul komt opgelet worden dat het rolluik niet vastvriest. Bij een handmatige bediening zult u dat zelf snel merken, bij een elektrische (of zeker een centraal aangestuurde) kan de motor defect raken. Als de lamellen aan elkaar vastgevroren zitten, lukt het de motor niet de lamellen op te trekken en raakt hij overbelast.


Dit kan vermeden worden door motoren te gebruiken die afslaan op het moment dat het te leveren vermogen te groot wordt (ook wel “met hindernisherkenning” genoemd). Mijn leverancier gebruikt hiervoor de Somfy Oximo RTS motor. Deze wordt standaard geplaatst in rolluiken met afstandsbediening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten