vrijdag 9 juli 2010

De kunst van het buitenleven


Buitenleven is inmiddels een begrip, maar bestaat eigenlijk nog niet zo lang. Tenminste, niet in de vorm waarin het vandaag mogelijk is. Natuurlijk, hartje zomer zaten we altijd al lekker buiten te eten, al dan niet beschut tegen de zon. Vaak was een parasol de enige schaduw verschaffer. De laatste jaren zijn mensen echter gaan inzien dat het fantastisch is om het terras als verlengstuk van de woonkamer te zien. Dat fenomeen heeft er onder andere voor gezorgd dat het knikarmscherm enorm populair werd en nog steeds is. Zo'n scherm biedt namelijk schaduw aan alle aanwezigen! Heerlijk barbecuen, of buiten koken, het eten serveren en opeten in de schaduw. Het leven kan zo mooi en simpel zijn!

Met de ontdekking van het knikarmscherm als instrument om buiten meer te genieten, is er langzaam een wens bijgekomen: we willen langer buiten zitten. Zowel in uren uitgedrukt, als in maanden. Dus lekker natafelen onder het scherm 's avonds en dat dan het liefst tot ver in september of misschien wel oktober. De branche speelt daar op in door terrasverwarming en terrasverlichting in allerlei varianten aan te bieden. Zo wordt buitenleven dus een volwassen levenskunst! Knikarmschermen bieden echter vooral beschutting tegen de zon en in mindere mate tegen slecht weer. Bij wind zullen ze ingedraaid moeten worden en te heftige regenval kan niet gestopt worden door het doek.

Voor mensen die ook die weersinvloeden de baas willen worden, is een verandadak ideaal! Het voordeel van een verandadak is dat regen (en zelfs sneeuw) de buitenpret niet drukt! Wel zal men ook onder een verandadak in de herfst iets aan verwarming moeten doen, maar is dat eenmaal in orde, dan hebt u een permanente buitenkamer. Het nadeel is wel dat u ook in de periode dat u het verandadak niet gebruikt, een permanente constructie hebt staan. Dat probleem hebt u niet met knikarmschermen. Bovendien zijn er tegenwoordig kwalitatief hoogwaardige knikarmschermen tegen schappelijke prijzen!

In een volgend artikel gaan we dieper in op het fenomeen buiten koken. Dat doen we uit passie, want ook wij vinden buiten koken en eten, liefst met vrienden, de ultieme vorm van gastronomische verwennerij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten